I found the contest plan is here :http://www.extremememorytournament.com/the-tournament/
(days 1, 2, 3)
I made a small analysis of all 3 days, and it seems to me that Day 2 is the hardest, and the day with the most potential hard match-ups: Day 1
: The Group Stage.
30 matches per group: 6 matches in all 5 categories. Total: 180 matches (5 groups)
That's 15 matches per competitor
Knock-Out round (first to 4 wins, therefore maximum 7 matches) :A.
Round-of-16 (2 rounds of 4 matches). Obviously, those starting the 1st round, will have more time to rest.
Total R16 maximum 7x8 = 56 matchesB.
Quarter-Finals (all 4 matches start simultaneously)
Total QF maximum 7x4 = 28 matchesC.
Semifinals (both 2 matches start simultaneously)
Total SF maximum: 2x7=14 matches
Day 2 maximum 8 x 7 + 4+7+ 2x7 = 98 matches.
That's fewer than the 180 of Day 1. However,
if hypothetically all R16, QF, SF go to 7 matches,
that's 3x7=21 matches per competitor
So, obviously, Day 2 is the most difficult day
However, if someone in all rounds makes a "Sweep" 4-0 (as we call it Basketball)
there could be a minimum of only 3x4 =12 matches per competitor
who sweeps (4-0) easily all the knock-outs before the FinalDay 3
The Grand Finals (Best of 9) and the 3rd Place Match (Best of 9)
Maximum 18 matches, and 9 per competitor
In case of 5-0 (Sweep) there can be minimum of 5 matches
Therefore for someone to win XMT, it's needed between :
Minimum: 15 matches (Day 1) + 12 matches (Day 2) + 5 matches (Day 3) = 32 matches
Maximum: 15 matches (Day 1) + 21 matches (Day 2) + 9 matches (Day 3) = 45 matches
So, if "x" is the number of games that the Finalists need to compete, then
32 < x < 45 minutes
Each of every task is 1 minute memorization and 4 minutes recall.
So the pure XMT competition time is :
Total Memorization: between 32 minutes and 45 minutes .
Total Recall: between 4x32=128 minutes and 4x45=180 minutes
Total Time (Memorization+Recall) :
between 32+128=160 minutes and 45+180=225 minutes
But as we all know, almost noone uses the whole 4 minutes for recalling. Most people just use only an average 1 additional minute for recall.
So, if the memorization is between 32 minutes and 45 minutes, then assuming 1 extra minute only for recall, then you need another 32 minutes and 45 minutes for recalling, so in total is needed between 64 and 90 minutes (in all 3 days)
But these are very rough and crude estimates.
But it's not bad hourly rate and working time for some who will get thousands of Dollars $$ in return for about 2-3 hours of total pure mental work
The surprise XMT #1,#2,#3,#4,#5 tasks in the knock-out phase will make it even more interesting.
Less than 300 hours left now, http://xmtlive.com/#/home
75,000 $ prize is a lot, so it will be interesting competition.
So, good Luck to all in your travel to USA !